opc_loader

Een kijkje naar de BSXinsight 2.0, een lactaat meter zonder bloed te prikken en real-time SmO2 gegevens weergeeft.

Hoe werkr de BSXinsight sensor?

Om effectief te kunnen trainen is het belangrijk te weten hoe je lichaam onder belasting functioneert. De BSXInsight sensoren geven je nieuw inzicht over jouw huidige fysieke conditie en real-time gegevens onderweg tijdens het hardlopen of wielrennen over de resterende capaciteit van je spieren. Klinkt erg futuristisch hoor ik je denken. Echter de beredeneringen, werkwijze van de app en de methodiek zijn simpel, direct en effectief.

Een nieuw hulpmiddel voor triatleten, wielrenners en sportliefhebbers.

Iedereen is bekend met het gebruik van een hartslagmeter. Zone's worden bepaald door je leeftijd, gewicht en je algemene conditie. Een handig hulpmiddel tijdens het sporten maar met een aantal nadelen. De zones die gesuggereerd / aangeboden worden zijn erg algemeen, niet iedereen met dezelfde leeftijd en gewicht is hetzelfde. Veel externe factoren hebben invloed op je hartslag, denk daarbij aan stress, slaap, voeding. Bovendien is er vaak een behoorlijke lag / vertraging in de reactie van het lichaam op tempo wisselingen. Bijvoorbeeld bij een interval training kan dit zomaar oplopen tot 10 seconden. De technische ontwikkeling gaat ook in de sport razend snel. Het Amerikaanse BSXinsight heeft een NIRS sensor ontwikkeld die via de kuit een tweetal waarden kan meten. Zuurstof oxygenatie oftewel SmO2 en de Lactaat drempel. Twee belangrijke waarden die je goed gaan helpen in effectiever trainen en pr's te verbeteren. Een toevoeging en verbetering van de informatie die je gebruikt van je hartslag. Met de hulp van de SmO2 worden je hartslag zones nog preciezer. Het wordt maatwerk voor jouw lichaam. Iedere duurtest die je doet is ook van invloed op die zones, veel dynamischer dan je tot nu toe gewend bent, innovatie. 

Verschil Vo2(max) en SmO2.

De term Vo2 heb je vast al eens voorbij horen komen. Het zegt iets over ons ademhalings- systeem, hoe snel we dat doen, de hoeveelheid zuurstof die we inademen en hoe vaak we dat doen gemeten per beweging. Bekendere variant van de Vo2 is de Vo2Max het maximale aantal liters zuurstof dat het lichaam kan opnemen per minuut. Lance Armstong of Bjorn Daehlie zijn bekende sporters met een gigantische Vo2 max. Een talent waar men mee geboren is. Tricky om te meten overigens, het lichaam moet daarvoor tot het maximum gaan op het randje van het fysiek verantwoorde. Het getal van de Vo2 loopt op tijdens het sporten, loopt behoorlijk achter en de correlatie met de specifieke spiergroep die je gebruikt tijdens jouw sport is lastiger te duiden.

Komen we op de SmO2 dat staat voor zuurstof oxygenatie. Het cijfer wordt gegeven in een percentage. Het wordt berekend door te meten hoeveel zuurstof aanwezig is in de hemoglobin en myoglobin in de vaten van de spier en dit te delen door de totale hoeveelheid hemoglobine en myoglobine. Dat maal 100 is het percentage Oxygen Saturation of zuurstof oxygenatie. De BSXinsight sensor meet dat dus optisch op de kuit met 'Near infrared light' daar komt de afkorting NIRS vandaan. In dat spectrum van het licht kun je in spierweefsel identificeren welke percentage van het hemoglobin zuurstof moleculen transporteert en welke niet.

Ok, maar wat kan ik met dat Smo2 percentage?.

Nu wordt het echt gaaf. Zodra je de sensor aanzet en in de bijgeleverde kous / sleeve doet heb je twee keuzes. Of je doet een duurtest of je selecteert een vrije training. Bij de 2e optie geeft zowel de BSXInsight XR2 Running als de XC2 Cycling Edition een SmO2 percentage weer,je leest het goed: real time. De sensor koppel je met Bluetooth of ANT+ met een fietscomputer, iPhone of horloge. Niet elk device heeft een SmO2 optie dus meestal gebruik je het Cadence kanaal daarvoor of je hebt wellicht al een Garmin apparaat met Connect IQ zoals de 920XT of Fenix die ondersteunen deze gegevens al. Maakt voor de werking niet uit. Als je begint met sporten en je nog super fit bent zal je rond de 83% zitten. Ga lekker trainen en je zult zien dat het percentage naar beneden gaat totdat de verzuring intreed. Zodra je wat rustiger aan gaat doen zie je het percentage weer omhoog gaan en ben je weer een stuk hersteld. Reageert veel sneller dan de hartslag en de mogelijkheden zijn enorm. Interval training is veel effectiever omdat je de intervallen doet op het moment dat je voor een deel hersteld bent niet zomaar 1 minuut omdat nu eenmaal makkelijk zichtbaar is op je horloge

Wordt het nog beter? Jazeker, de lactaat drempel test.

Nagenoeg elke professionele atleet doet om de 8 weken een lactaat drempel test. Op de loopband of op de fietstrainer wordt de snelheid elke drie minuten verhoogd en een druppeltje bloed afgenomen totdat er scherpe significante stijging in het lactaat niveau is, de drempel is bereikt en de test afgelopen. De test wordt afgenomen in een training centrum zoals Papendal en kost grof gezegd een 180 euro. De BSXinsight maakt het mogelijk om zelf deze test te doen zonder bloed af te nemen en met akelige nauwkeurigheid. Je doet de test door de BSX App te starten en daar de duurtest te selecteren voor hardlopen of wielrennen. Zonder warming-up, dit is al onderdeel van de test namelijk en op de loopband met 1% stijging om tegenwind te simuleren. Het wordt aangeraden om ook een hartslagmeter te koppelen voor het nauwkeurigste resultaat.  Volg de stappen op het scherm van je iPhone of Galaxy, elke 3 minuten wordt je gevraagd om harder te gaan lopen of fietsen, de totale test is idealiter ongeveer 8 versnellingen / stages. Je krijgt dan bijvoorbeeld een grafiek zoals deze:

Voorbeeld Lactaat drempel grafiek

 

Daarin kun je goed zien dat de verzuring komt bij 5.42 minuten per mile, kan uiteraard ook in KM worden weergegeven. Zo is het de kunst om daar net onder te gaan trainen en boek je de beste resultaten. Bovendien worden er een aantal zone's bepaald waarin je kunt zien wat invloed van je hardloop snelheid / pace op de de zuurstof verzadiging ( SmO2 ) van je spieren is. Bekijk de volgende grafiek maar even daar word een hoop in duidelijk:

SmO2 en snelheid hardlopen BSXinsight XR2

Je ziet dat 8 km per uur een herstel zone is bij deze sporter, de SmO2 gaat omhoog. tussen de 9 en 11 kilometer blijft hij stabiel wordt in het Engels ook wel de 'Structural Endurance Intensity Zone' genoemd. Tussen de 12 en 14 KM per uur een 'Functional Endurance Intensity Zone' een gebied waarin je weet dat je verzuurt maar toch een tijdje vol kan houden, mooi voor de laatste kilometers en uiteindelijk de rode zone vanaf 14 km. Zoals je ziet is dat zeer intens en maar heel even vol te houden. Je spieren produceren erg veel melkzuur en je lever kan het niet meer bijbenen en zuiveren.

Aerobe - anaerobe training

Hoe komt een spier aan energie. Voorop gesteld dat de totale werking van een spier zeer gecompliceerd is met elementen zoals enzymen, fosfaten, calcium en actine en myosine. Maar laten we de hoofdlijnen, de belangrijkste componenten benoemen. Adenosinetrifosfaat of makkelijker gezegd: ATP is de universele "brandstof", de energiedrager van lichaamscellen. Als je aan het sporten bent en je kunt nog makkelijk een gesprek voeren zorgt een aerobe metabolisme voor de energie in de spieren, door middel van zuurstof en spiereiwitten die worden afgebroken en daarbij komt energie vrij. Bij een grotere fysieke inspanning is natuurlijk meer energie nodig in je spieren. Op een gegeven moment gaan je spieren een extra energie bron aansporen. Er wordt nu ook glucose door enzymen afgebroken en dit proces heeft als bijproduct lactaat of melkzuur, nu is de anaerobe stofwisseling actief. Dit wordt door de lever weer gezuiverd. Zodra de lever dit niet meer kan bijbenen bereik je de lactaat drempel en voelt het of je benen ontploffen. Iedereen weet hoe dat voelt. In de onderstaande screenshots zie je hoe dit voor het fietsen en hardlopen wordt weergegeven in de app en online dashboard.

Aerobe en anaerobe hardlooptraining triatleten

Of je nu je hartslag, wattage, cadans of SmO2 meet je zult zelf deze waarden moeten gebruiken om tot een ideale training of wedstrijd te komen. Ze geven je in ieder geval de mogelijkheid om dingen te proberen en de resultaten de meten. Je hoeft niet meer de natte vinger in de lucht te steken en gebaseerd op anekdotes en ervaringen van anderen te gaan sporten. Verhoog geleidelijk met elke hardloopsessie je anaerobe drempel door je hardlooptempo af te stemmen op je huidige conditie. Met de BSX Insight krijg je een inlog op het BSX Dashboard online. Daar kun je al je resultaten vergelijken. Zodat je in de loop der tijd een ontwikkeling van je uithoudingsvermogen kunt volgen. Nog een paar praktische zaken. De BSX Sensor laad je op via het meegeleverde laat station, als het groene lampje niet meer knippert is hij vol, opladen duurt 2 uur. Je kunt hem dan 10 uur gebruiken. Voor een Daily Workout dus SmO2 weergave modus koppel je hem met de iPhone of Android telefoon om hem werkend te krijgen vervolgens kun je gaan fietsen of hardlopen buiten, de telefoon hoef je dan niet meer mee te nemen, het percentage lees je dan af op je horloge of fietscomputer. De Sensor wordt geleverd met 1 kous in de maat naar keuze, andere maten zijn los verkrijgbaar mocht je hem willen delen met iemand anders. Nadat een training (duurtest of dagelijkse training)is geëindigd zie je een resultaat op de iPhone of Android, maar het is een samenvatting, de grafieken zijn gebaseerd op 15 seconden metingen. De ruwe data staat nog op de BSXinsight sensor. Zodra je hem in de dock doet en synt met een mac of windows computer zie je de gedetailleerde resultaten van je training.
 

Kun je ook andere spieren monitoren met de BSXinsight ?

Jawel, dat kan. De meegeleverde kous voor de kuit is echter wel zo ontworpen dat je in alle omstandigheden binnen en buiten kunt meten, omgevings-- licht is compleet buiten gesloten. Maar wil je bijvoorbeeld de bovenbeen spieren tijdens het squatten meten gedurende een kracht training, dan kun je de de sleeve binnenstebuiten doen en met een elastische bandages die vaak voor de knieën worden gebruikt fixeren op je bovenbeen,of bicep,zie de foto hieronder dat maakt het meer duidelijk.

Nieuwe mogelijkheid toegevoegd, bloedvolume, oftewel tHb meten

Met de komst van de nieuwste firmware voor de BSXinsight is er ook een nieuwe variabele gekomen. Deze waarde, tHb is onderdeel van de SmO2 meting en simpel gezegd, vertegenwoordigt het volume van het hemoglobine in de rode bloedcellen op de gemeten plek. Hemoglobine neemt de zuurstof mee vanuit je longen en levert het af in je hele lichaam, waar het nodig is. Er zijn verschillende apparaten die dit tHb cijfer kunnen weergeven en registreren, de nieuwe Wahoo Fitness ELMNT fietscomputer bijvoorbeeld of de BSXinsight Garmin Connect IQ App voor de D2 Bravo, ForeAthlete 235J, ForeAthlete 920XTJ, Forerunner 230, 235, 630, Forerunner 920XT, fÁ„“nix 3, fÁ„“nix  3 HR, vívoactive producten De Edge 1000 en 520 volgen iets later.

Je kunt ook de Speed en Cadence sensor van je fiets gebruiken. Speed geeft dan de tHb waarde aan en cadans de SmO2. LET OP stel je wielmaat in op 2070 voor een correcte weergave. Voor hardlopers kun je de foot pod gebruiken om de SmO2 weer te geven en de snelheid van je device, horloge, iPhone gebruik je als tHb waarde. De tHb helpt je meer inzicht te krijgen. Zo kan bij een training met een lage intensiteit je SmO2 waarde in het begin zelfs stijgen, maar een verhoogde tHb verklaart dat in dat geval want er gaat meer bloed naar je spierweefsel. Kan ook erg helpen bij een betere houding bij het roeien of wielrennen bij voorbeeld, ga iets anders zitten, wellicht meer recht op en je zal zien dat je deoxygenated bloed makkelijker terug stroomt en er verrijkt bloed naar de spier terug gaat.


De groep tevreden gebruikers groeit meer en meer. Ook zie je de BSX in testen opduiken, zo heeft RunnersWorld hem getest en ook hardloop blogger Andrea van Lieshout.

 

Twijfel je nog?

Wil je hem eerst proberen? Dan kan dat ook, hier kun je de BSXinsight XR2 Running Edition (Gen 2)of de XC2 Cycling Edition online kopen . Heb je een vraag over wat dan ook, let me know, i'm all ears.

 

Terug