opc_loader

Navigeren met de iPhone in combinatie met de Wahoo Fitness RFLKT

Navigeren met de iPhone in combinatie met de Wahoo Fitness RFLKT

Vaak is het leuk om vooraf een route uit te zetten en die te fietsen. Met de Wahoo Fitness Reflect of RFLKT in samenwerking met de app Ride With GPS is dit nu mogelijk.

In dit blog artikel:

  • Hoe werken de iPhone, app en RFLKT samen, nuttige tips.
  • Hoe maak ik een nieuwe Route ?
  • Hoe rijd ik deze route?

 

Het grote voordeel van de Wahoo Fitness RFLKT fietscomputer is natuurlijk zijn bescheiden formaat. Je hebt een klein scherm op je stuur op stuurpen en de de iPhone zit veilig in je fiets jersey of fietstasje onder je zadel. Maar als je een uitgestippelde route wil fietsen is dat natuurlijk wat lastiger. Je kunt instructie via je oortje of headset krijgen maar niet iedereen vind dat fijn tijdens het fietsen. Met de App RidewithGPS is er een nieuwe mogelijkheid. Het is een subscriptie dienst dus je abonneert je op de service. Kosten kun je per maand afrekenen, dan kost het € 5,50 makkelijk bijvoorbeeld als je alleen in de zomer fietst of op vakantie. Een jaar is ook een mogelijkheid, dat kost € 45. Je mag een maand gratis proberen voordat je een keuze hoeft te maken. Zodra je je registreert kun je op de site van alles doen. Belangrijkste is dat je een route kunt voorbereiden en aanmaken. Die routes zie je ook op de app in je iPhone terug en kun je vervolgens gaan rijden. Andere mogelijkheid is om de route die je fietst op te nemen. Je klikt simpelweg op de record button en na het fietsen kun je de route online zien. Ook is het mogelijk om de route off-line te fietsen, dat wil zeggen dat je de kaart eerst download. Geen internet nodig dus, ideaal voor op vakantie.

 

Hoe maak je een route die je later kunt fietsen:

In onderstaand video heb ik een kleine route gemaakt hier in Rotterdam.

 

Ok, de route is gemaakt, hoe ziet er dat nu uit op de fiets? In de volgende video krijg je een indruk. Maar het viel niet mee, er voer een flinke wind en fietsen met een camera en laaghangende zon is geen sinecure. Naast de RFLKT zie je mijn iPhone op het stuur. Normaal zit die natuurlijk op je rug in je schirt of in een fietstasje onder je zadel. Als je de route kwijt bent geeft de App RideWithGPS niet aan over 200 meter omdraaien of iets dergelijks. Enkel dat je oost, of west moet gaan om weer op de route te komen. Meestal is dat natuurlijk de andere kant dan je vandaan kwam maar je moet er even aan wennen. Je kan niet de Wahoo eigen app op de achtergrond mee laten draaien. Wel kun je natuurlijk een hartslagmeter en dergelijke koppelen. Verschillende schermen om uit te kiezen  op de Reflect, je selecteer ze met de knop linksonder op je Wahoo. De knop rechtsonder kun je gebruiken om te pauzeren. Als je lang bij een verkeerslicht moet wachten bijvoorbeeld.

 

 

 

Zoals je ziet een fraaie toevoeging tot de mogelijkheden van de Wahoo Fitness RFLKT Plus. Ikzelf fiets meestal een ronde die ik al ken, of met een groepje fietsen we een bepaald aantal kilometer de ene kan op en dan draaien we om eb fietsen we een andere weg weer terug. Daarbij kun je op de Wahoo perfect de snelheid zien, de hartslag, afstand, trapritme alles wat van belang is, en sinds kort ook notificaties, belt er iemand dan zie ik dat in het schermpje van de Reflect. Als je elke keer dat je fietst navigeert en gebruikt maakt van kaarten dan zou ik persoonlijk de iPhone met een houder op mijn stuurpen monteren, ok toegegeven is een flink stuk groter maar dat is meer geschikt voor dat die taak.

 

Inmiddels is de Wahoo Fitness RFLKT overigens vervangen door de Wahoo Fitness ELEMNT Mini. Zag er even naar uit dat Wahoo alleen nog grote, van GPS voorzien fietscomputers zou voorzien maar gelukkig is er nu toch de Mini gekomen. Een kleine slimme fietscomputer voor enkel de essensiele fietsgegevens zoals hartslag, snelheid, cadans en afstand maar die je toch kunt indelen met je iPhone of Galaxy.

 

 

Terug